Coaching

Iedere leerling heeft recht op een prachtige basisschooltijd en van iedere klas is een gelukkige klas te maken. Vanuit die grondhouding wil ik jou helpen. 

Vanuit mijn ervaring en kennis sluit ik aan bij jouw unieke situatie en vragen.

Eerst zoeken we uit wat jouw doelen zijn en wat nodig is om die te bereiken. We stemmen dan samen af welke stappen we gaan zetten.

Mijn aanpak typeert zich door frequent én intensief te reflecteren op de praktijk. Hiervoor maak ik gebruik van verschillende technieken zoals: beeldcoaching, scaffolding, intervisie en krachtgericht coachen. 

 

Coaching startende leerkrachten

Welke gepensioneerde juf of meester je ook vraagt. Allemaal herinneren ze zich hun eerste jaren nog. Natuurlijk is alle begin moeilijk, maar je eerste jaren voor de groep zijn bijzonder intensief.

Al te vaak haken beginnende leerkrachten af of raken burn-out door de grote werklast. Hoewel je tijdens jouw stages op de Pabo veel hebt geleerd, zelf voor de groep staan is een ander verhaal. Het is meer dan een kwestie van doorbijten. Er is begeleiding nodig van iemand die jouw situatie kent en weet wat het is om in jouw schoenen te staan.

Als ervaren collega wil ik jou begeleiden. Of het nu gaat om de klassenopstelling, groepsplannen of oudercontacten, in het begin kan het totaal overweldigend zijn. Ik help jou om te vinden wat werkt en wat anders kan. In plaats van het blussen van brandjes ontwikkel jij jezelf voor de lange termijn.

Coaching groepsklimaat

Als in jouw groep de sfeer niet fijn is kun je niet goed werken. Aan het einde van de dag ben je moe en aan het begin van de dag zie je er tegenop om weer voor de klas te staan. Kinderen leren weinig en er kan een negatieve spiraal ontstaan. 

Jij en de kinderen in jouw groep verdienen beter. De enige die de situatie kan ombuigen ben jijzelf: de professional.

Door te observeren en in gesprek jouw situatie te begrijpen vinden we een aanpak die bij jou past en jouw groep helpt. Bijvoorbeeld: ik geef les aan jouw groep zodat jij afstand kunt nemen en daardoor de dingen anders bekijkt.

Het is mijn ervaring dat maar weinig dingen zo bevredigend zijn als het vormen van een gelukkige klas.

 

Werkdruk

Het werk van de leerkracht is nooit klaar. Iedereen kent het gevoel dat de dag eerder om is dan je werk. Heb jij er last van dat de balans zoek is? Dat het werk jou meer energie kost dan geeft? Je kunt dan overlopen in lijstjes of er ontstaat een schuldgevoel. 

Daar is wat aan te doen. We brengen in kaart wat jouw taken zijn én wat energie geeft en kost. Als coach help ik jou jezelf beter te begrijpen en een werkwijze te vinden die het lek dicht en rust creëert.  Zo kun je een reserve opbouwen voor drukke tijden.

Heb je vragen of ben je nieuwsgierig? Stel je vraag via whatsapp of het formulier. Meestal reageer ik binnen een dag.